LOGOSchild Uitbergen

Werkgroep Erfgoed Uitbergen

Geschiedenis

Oud-strijders en opgeëisten van de wereldoorlogen

De gemeente wil haar oudstrijders eren. Op de begraafplaats van Bareldonk, Berlare en Overmere zijn er ereperken voorbehouden voor oud-strijders van beide wereldoorlogen. In Uitbergen is geen ereperk, maar worden ze apart in stand gehouden. Om deze graven meer zichtbaarheid te geven, zullen ze voorzien worden van de Belgische driekleur.

Voor oud-strijders van wie graf in het verleden al verwijderd werd door plaatsgebrek, zal een monument worden opgericht waarop hun naam vermeld staat. In Overmere bestaat zo’n monument al, in Uitbergen worden de namen van de oudstrijders momenteel verzameld.

Mark De Martelaer van Werkgroep Erfgoed Uitbergen: “In België zijn er helaas geen centraal verzamelde gegevens over de identiteit van oorlogsslachtoffers en soldaten die begraven liggen op gemeentelijke begraafplaatsen. We pluizen hiervoor archieven uit, maar die zijn niet sluitend. Om zeker niemand te vergeten, doen we een oproep naar nabestaanden om de namen door te geven van oorlogsveteranen die niet (meer) begraven liggen op het kerkhof van Uitbergen. Zo kunnen we hen blijvend herinneren.

Oproep: Wie heeft een vader, broer, schoonvader, … die gestreden heeft in een van de twee oorlogen? Geef ons de naam van je oorlogsveteraan door. Zo kunnen we hen blijvend herinneren.
> Cultuurdienst, 052 43 25 50, cultuur _at_ berlare.be
> Werkgroep Erfgoed Uitbergen 09 367 77 74, erfgoed _at_ uitbergen.net

Hieronder vindt u de lijst van oud-strijders die reeds bij ons bekend zijn.
Aanvullingen welkom.

Poppy1418  Oud-strijders 1914-1918 → 
 Web   .Pdf 
 Opgeëisten 1914-1918 → 
 Web   .Pdf 
Logo WO2  Oud-strijders 1940-1945 → 
 Web   .Pdf 
 Opgeëisten 1940-1945 → 
 Web   .Pdf